Παεγια

Υλικά

3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, σε φέτες
1 φρέσκο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
200 γραμμ. ρύζι  μακρύκοκο
6 γαρίδες
500 ml ζωμό κότας
1 κουτ. σούπας πάπρικα
200 γραμμ. ψιλοκομμένες ντομάτες κονκασέ
150 γραμμ. αρακά
100 ml λευκό κρασί
5 γραμμ. Κρόκο Κοζάνης
150 γραμμ. καλαμάρια κομμένα σε ροδέλες Καλλιμάνης
150 γραμμ. μύδια
4-5 φέτες μπέικον
Ελαιόλαδο
για γαρνίρισμα
1/2 φλιτζάνι μαϊντανό
½ λεμόνι κομμένο σε φέτες

Ξεφλουδίζετε τις γαρίδες χωρίς να αφαιρέσετε το κεφάλι, κρατάτε τη
σάρκα τους και καθαρίζετε το εντεράκι τους με ένα πιρούνι η μια οδοντογλυφίδα. Ζεσταίνετε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο και σοτάρετε το σκόρδο μαζί με τα κρεμμύδια και το ρύζι  για 2 λεπτά μέχρι να μαραθούν τα κρεμμύδια. Προσθέτετε τις γαρίδες και σοτάρετε για 3 περίπου λεπτά και αλατόπιπερώνετε.
Ρίχνετε την πάπρικα και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 1 λεπτό ακόμη. Σειρά έχουν οι ντομάτες, ο αρακάς και το κρασί με τον κρόκο Κοζάνης. Ανακατεύετε καλά και προσθέτετε τον ζωμό. Σιγοβράζεται για λίγα λεπτά ακόμη και προσθέτετε τις φέτες μπέικον, τα καλαμάρια, τα μύδια που θέλουν λίγο χρόνο και  ανακατεύετε καλά, μέχρι να «ενσωματωθούν» πλήρως στο ρύζι. Το μαγείρεμα συνεχίζεται για 8 περίπου λεπτά. Αν το ρύζι μοιάζει πολύ στεγνό πριν ολοκληρώσετε το μαγείρεμα προσθέτετε λίγο ζωμό ακόμη. Δεν θέλετε να αποκτήσει το ρύζι κρεμώδη υφή.
Σκεπάζετε το φαγητό με αλουμινόχαρτο και το βγάζετε από τη φωτιά. Το αφήνετε να κρυώσει για λίγο και σερβίρετε. Για γαρνιτούρα βάζετε μαϊντανό και φέτες από λεμόνι.


Σχόλια