Πέμπτη, 20 Δεκεμβρίου 2012

Christmas cake


Υλικά για το κέικ:

3 ποτήρια αλεύρι
1 ποτήρι φυστικέλαιο
4 αυγά
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
200γρ. γλυκά του κουταλιού
2 κουταλιές της σούπας baking powder
Την φλούδα ενός πορτοκαλιού (τριμμένη)
Την φλούδα ενός μανταρινιού (τριμμένη)
Την φλούδα ενός λεμονιού (τριμμένη)


1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
4 γαρύφαλλα κοπανισμένα 
½ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
200γρ. σταφίδα σουλτανίνα
1 φλιτζανάκι του καφέ κονιάκ
1 ποτήρι καρύδια 
1 ποτήρι αμύγδαλα
1 φλιτζανάκι του καφέ ανθόνερο
Υλικά για την καραμέλα:
8 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
3 κουταλιές της σούπας νερό
1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
Υλικά για το αμυγδαλωτό:
½ κιλό αμύγδαλα
3 κουταλιές της σούπας ανθόνερο
2 κουταλιές της σούπας νερό
4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Υλικά για την επιζαχάρωση:
750 γρ. ζάχαρη άχνη
Τον χυμό μισό λεμονιού
½ φλυντζανάκι του καφέ νερό
Πρώτη φάση: Το κέικ
Χτυπούμε σε μίξερ πολύ καλά το βούτυρο, τα αυγά τη ζάχαρη και έπειτα προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, το κονιάκ, το ανθόνερο και όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από την καραμέλα. Έπειτα ετοιμάζουμε την καραμέλα ως εξής: σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και το λεμόνι και τα βράζουμε στη φωτιά. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να γίνει καραμέλα (σκούρο καφέ χρώμα). Ρίχνουμε την καραμέλα στο μείγμα του κέικ και ανακατεύουμε με ξύλινο κουτάλι μέχρι να διαλυθεί όλη η καραμέλα στο μείγμα. Ακολούθως, βάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένο ταψί και ψήνουμε στους 170 βαθμούς για περίπου 55 λεπτά.
Δεύτερη φάση: Αμυγδαλωτό
Σε ζεστό νερό ρίχνουμε τα αμύγδαλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 1 με 2 λεπτά. Έπειτα τα ξεφλουδίζουμε, τα στεγνώνουμε και τα αλέθουμε. Αναμειγνύουμε τα αμύγδαλα με το ανθόνερο, το νερό και τη ζάχαρη μέχρι να δημιουργηθεί μια μαλακή ζύμη με την οποία καλύπτουμε το κέικ.
Τρίτη φάση: Επιζαχάρωση
Βάζουμε σε μια λεκάνη τη ζάχαρη άχνη, τον χυμό λεμονιού, το νερό και τα ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη που δεν κολλά στα χέρια μας. Ανοίγουμε τη ζύμη σε αντικολλητικό χαρτί, ώστε να έχει πάχος περίπου 1 εκατοστό και την τοποθετούμε πάνω από το αμυγδαλωτό καλύπτοντας όλο το κέικ. Από την Ιόλη Αγιομαμίτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...